Våra alumner berättar

Med en kandidat- eller masterexamen från nationalekonomiska institutionen i Uppsala så finns det många karriärvägar att välja. Vi har intervjuat flera utav våra alumner om deras tid i Uppsala, varför de valde att studera nationalekonomi och hur deras utbildning har hjälpt dem i arbetslivet. 

Intervju med vår alumn Helena Hernnäs om att jobba i EU

Helena Hernnäs läsa sin kandidatexamen vid nationalekonomiska institutionen. I en intervju med Universitets- och Högskolerådet pratar hon om sina studier och hur hennes kunskaper hjälpt henne i karriären. 

Anna Gedda - Hållbarhetschef på H&M gruppen

Anna Gedda tog ut sin pol kand i nationalekonomi och pol mag i statkunskap 2007. Idag arbetar hon som hållbarhetschef på H&M gruppen, vilket innebär att hon och hennes team ansvarar för att sätta riktningen och driva allt hållbarhetsarbete inom koncernen.

Vilket var ditt första jobb efter examen?

Mitt första jobb efter utbildningen var som departmentsekreterare på Finansdepartmentet.

Varför valde du att studera nationalekonomi vid Uppsala universitet?

Det hade ett gott rykte, hög nivå på lärarna och många möjligheter till parktikplatser och arbetslivserfarenhet.

Läs hela intervjun med Anna Gedda

Anna Gedda
Anna Gedda

Daniel Olai - jobbar på finansdepartementet

Daniel Olai tog sin examen från masterprogrammet i nationalekonomi 2015. Just nu jobbar han vid finansdepartementets budgetavdelning med policyanalys. En vanlig arbetsdag består av att handlägga ärenden inom regeringskansliet med särskilt fokus på policyutvärdering och budgetrelaterade frågor.

Hur har din utbildning i nationalekonomi vid Uppsala universitet hjälpt dig i din karriär?

Utbildningen i nationalekonomi har gett mig goda verktyg för att på ett systematiskt sätt ta mig an olika typer av frågor. De nationalekonomiska kunskaperna och ekonometriska metoderna är de enskilt viktigaste redskapen för att analysera konsekvenserna av politiska beslut – och jag använder dom varje dag.

Läs hela interjvun med Daniel

Daniel Olai
Daniel Olai
Senast uppdaterad: 2023-08-04