Praktisk information till antagna studenter - Nationalekonomiska institutionen

När du väl har blivit antagen kommer programmets samordnare samt det Internationella kansliet att kontakta dig i god tid innan programmet börjar och ge dig information om dina studier och andra viktiga praktiska detaljer. Vissa detaljer är dock viktigare än andra och vi rekommenderar att du ser över vissa saker, som visumansökningar och boende, så snart som möjligt. Nedan finner du information om de viktigaste detaljerna.

När programmet inleds kommer du att bli inbjuden till ett välkomstmöte, vilket anordnas av institutionen och av studentföreningen Pareto. Här kommer du att ha möjlighet att lära känna programmets samordnare och några andraårsstudenter, men även få mer detaljerad information om programmet. När du väl anländer till Uppsala bör du även kontakta vår studievägledare Nina Andersson för att få tillgång till universitetets nätverk och mejl och kunna registrera dig för kurser. Om du vid tiden för ansökan inte redan har fått ut din examen, måste du nu ta med dokumentation på att du nu tagit din examen. Kontakta Nina Andersson så snart du anländer för att undvika problem eller förseningar vid terminsstarten.

Boende

Betalande internationella studenter garanteras boende under det första året av deras studier. Alla andra måste dessvärre själva hitta boende, vilket kan vara svårt i Uppsala. Vi kan inte ge dig någon säker metod för att hitta någonstans att bo, men vi råder dig att börja leta boende tidigt och vill göra dig uppmärksam på att det kan kräva en del möda. Den bästa boendeguiden ställs samman av studentkåren och vi råder dig i starka ordalag att följa de säkerhetsrekommendationer som finns i denna. Du bör också vara beredd på acceptera en temporär lösning i början av terminen. Men du behöver inte oroa dig alltför mycket – det brukar ordna sig till slut. Om det verkar som att du inte kommer att ha någonstans att bo när du anländer, rekommenderar vi att du bokar in dig på ett vandrarhem i god tid. Vandrarhemmen tenderar nämligen också att bli fullbokade vid terminsstarterna.

Studentboet – studentkårens sida med utförlig information om studentboende i Uppsala.

De som tillhandahåller studentbostäder

Det finns även officiella studentbostäder i Uppsala, men dessvärre krävs det oftast ett stort antal ködagar för att få en sådan. Möjligheterna att få en bostad genom det officiella systemet är små om du inte har stått i kön i flera år (den exakta väntetiden varierar beroende på typen och området för det boende du söker, men också när på året du söker). Trots detta kan det vara en god idé att skriva upp sig på väntelistorna hos de olika företag som tillhandahåller studentbostäder. Studentnationerna tillhandhåller också bostäder. För privat boende, se de annonser som finns på blocket.se.

Studentstaden – har det största antalet studentbostäder i Uppsala. Registrera dig för att få köpoäng (detta är gratis).

Uppsalahem – har det största utbudet av bostäder i Uppsala (inte bara studentboende). Registrera dig för att få köpoäng.

Uppsala Akademiförvaltning – studentbostäder i Lilla Sunnersta. Registrera dig för att få köpoäng.

Heimstaden – studentbostäder i Flogsta. Registrera dig för att få köpoäng.

Studentnationerna – tillhandahåller studentbostäder. Antalet bostäder och hur du kvalificerar dig varierar mellan de olika nationerna. Du ansöker direkt till respektive nation.

Blocket – Sveriges största annonsmarknad. Här kan du hitta privat boende och andrahandskontrakt. Var försiktig och se till att följa studentkårens säkerhetsråd!

Internationella studenter

EU- och EES-medborgare behöver inte något visum för att få vistas i Sverige. Du måste dock se till att skaffa ett uppehållstillstånd då du anländer. Du kan läsa mer här. Du måste även kunna påvisa att du har en giltig sjukförsäkring. Lägg märke till att du enbart kan få ett Europeiskt Sjukförsäkringskort i det land där du bor permanent – du kan inte få ett sådant efter att du har anlänt till Sverige.

Alla andra medborgare måste ordna med visum (eller uppehållstillstånd) för att få vistas i Sverige. För att ansöka om ett visum behöver du ditt antagningsbesked och även bevis på att du har tillräckligt med pengar för att kunna försörja dig i Sverige. Förnärvarande krävs det minst 7 300:- i månaden. Se Migrationsverkets hemsida för ytterligare information om visum.

När du anländer till Sverige bör du försöka få ett svenskt personnummer. Detta är nyckeln till allt i Sverige: sjukvård, öppna ett bankkonto, betala på bussen, undervisning i svenska, arbete, och så vidare. Hur detta går till beror på om du är EU-medborgare eller inte. Om du kommer utanför EU och redan har ett uppehållstillstånd genom ditt visum kan du ansöka om ett personnummer direkt hos Skatteverket (Kungsgatan 43). EU-medborgare måste först besöka Migrationsverket (Bolandsgatan 10) för att få sitt uppehållstillstånd. När du fått detta, kan du ansöka om ett personnummer hos Skatteverket. Se till att noga läsa instruktionerna på Skatteverkets hemsida och att samla ihop all relevant dokumentation. Det kan ta flera veckor innan du får ett personnummer – och detta är något som verkligen kommer till användning – så se till att ansöka om detta så snart som möjligt! Det är också en god idé att titta på studentkårens hemsida innan du anländer. Här kan du hitta en stor mängd nyttig information om sjukvård, försäkringar och hur du öppnar ett bankkonto i Sverige. Om du har ytterligare frågor, kan du kontakta universitetets Internationella kansli samt läsa i International Student Guide (klicka på länken i den högra kolumnen i det nya fönstret).

Kontakt

Programkoordinator
Vid frågor om programmet, kursinnehåll etc vänligen kontakta:

Oscar Erixson
Telefon: (+46)18 – 471 15 95
E-mail: oscar.erixson@nek.uu.se

Studievägledare
Vid frågor om administration, registrering etc vänligen kontakta:

Nina Andersson
Telefon: (+46)18 - 471 51 08
E-mail: nina.andersson@nek.uu.se

Studierektorer för masterutbildningen

Per Engström
Telefon: (+46)18 - 4717634
E-mail: Per.Engstrom@nek.uu.se